Kangoeroewoning is een begrip dat is overgewaaid uit Scandinavië. Deze woontrend zien we ook in de rest van Europa steeds vaker. Wat is een kangoeroewoning eigenlijk en is het iets voor jou?
Wat is een kangoeroewoning?
Een kangoeroewoning is een huis waar meerdere gezinnen onder één dak wonen. De gezinnen delen dezelfde voordeur, maar hebben wel duidelijk gescheiden leefruimtes die via de binnenkant te bereiken zijn. Vaak nemen kinderen een deel van de zorg op zich of passen opa en oma op bij de kleinkinderen. In dat laatste geval moet je je wel aan wat regels houden.
Zorgvraag
Uitgangspunt is dat er een zorgvraag is. Bijvoorbeeld dat een van de kinderen autistisch is en baat heeft bij een vertrouwd gezicht dat altijd in de buurt is. Het kan ook zijn dat een van de ouders aan het dementeren is en dat de zoon of dochter de zorg voor ouders op zich neemt. Een kangoeroewoning past in de categorie van de ‘mantelzorgwoning’ met het grote verschil dat zo’n woning vaak een losstaand huisje is dat tijdelijk wordt neergezet of woonklaar wordt gemaakt. Zoals we zagen bij Heleen van Royen en haar moeder in de film ‘Het doet zo zeer’.
Nichemarkt
“Het is nog echt een nichemarkt”, legt Yvonne Witter van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg uit. In 2010 deed de organisatie een quickscan naar het aantal kangoeroewoningen die corporaties verhuren en dat zijn er tientallen. “Deze aantallen groeien niet echt”. Met Witter, die veel contact heeft met bewoners van kangoeroewoningen, bespreken we wat je opties zijn als je interesse zou hebben in zo’n woning. “Men heeft vaak een wens voor en kangoeroewoning, maar je moet eerst goed de zorgvraag duideljik hebben voordat je kan zeggen welke woning daarbij zou passen. Misschien is een aparte woning in de laatste fase van iemands leven veel handiger, omdat je zo’n woning tijdelijk plaatst. Dat maakt wel een groot verschil en dus moet je altijd goed doorvragen waarom mensen het precies willen”.